Košík

Název Typ Cena Počet Cena celkem
 
Celkem 0.00

Zavřít



Výživa pro náš zrak
Důležité výživné látky a jejich vliv na oči a zrak

O významu správné výživy jsme na našich stránkách psali již několikrát. Řadu důležitých informací také naleznete zdarma v Klubu Dobré oči. Ideální samozřejmě je, pokud tělu dodáváme všechny potřebné vitamíny a minerály v přirozené podobě, tedy prostřednictvím pestré a zdravé stravy. I přesto však doporučujeme doplnit přirozenou stravu potravinovými doplňky, a to zejména v exponovaných obdobích našeho života:

  • u malých dětí v období růstu - dostatek vitamínů a minerálů je nezbytný nejen pro zdraví očí, ale i pro celkové zdraví dětí
  • v období puberty - naše tělo prochází řadou změn, které jsou náročné na spotřebu výživných látek
  • ve středním věku (po 40. roce života), kdy často dochází ke zhoršování zraku, zejména na blízko - je vhodné doplnit běžnou stravu vitamínovým doplňkem například 2x ročně
  • ve vyšším věku (po 60. roce života) - doplňky stravy jsou prakticky nezbytné pro zabránění vzniku šedého zákalu a makulární degenerace
  • pokud se rozhodneme pracovat na svém zraku prostřednictvím cvičení a dalčích technik (například dle Programu pro lepší zrak)


Důležité je nejen to, jaké výživné látky tělu dodáváme, ale i v jakých množstvích a vzájemné kombinaci. Jen pečlivě vyvážená kombinace a optimálně stanovené množství umožní, že se látky nejen do těla dostanou, ale také se v něm udrží a dostanou se do příslušných tělesných partií - očí, očních nervů, zrakové kůry mozkové, atd.


V dalším textu uvádíme přehled vybraných výživných látek, které jsou náš zrak mimořádně důležité. Dozvíte se, jakou roli hrají a v jakých potravinách je můžete nalézt.

Lycopen je speciální antioxidant, který pomáhá omezovat oxidaci volných radikálů v očích.
Přírodní zdroj: červená rajská jablka

Zinek – sítnice potřebuje vyšší koncentraci zinku, než jakýkoliv další orgán našeho těla.
Přírodní zdroj: maso (hovězí, jehněčí, vepřové, krab, krutí, kuřecí, humr, losos)

L-taurin posiluje buňky sítnice. Je také prokázáno, že pomáhá regenerovat opotřebované tkáně na sítnici. Podporuje správné fungování optického nervu i ostatních nervů v očích. Napomáhá také udržovat oční čočku čirou.
Přírodní zdroj: červené maso, ryby

Methylsulfonylmethan (MSM) napomáhá očím absorbovat ostatní minerály a vitamíny.
Přírodní zdroj: mléko, vejce, ryby

Borůvka zlepšuje zrakovou ostrost v noci a za špatného osvětlení, zkracuje čas, který oči potřebují pro adaptaci na tmavější prostředí a pomáhá se rychleji zotavit z oslnění. Borůvka také zesiluje cévní stěny, posiluje kolagen a další oční tkáně.

Selen v kombinaci s beta-karotenem a vitamínem E vykazuje jednoznačné statistické výsledky v boji proti šedému zákalu – snížení pravděpodobnosti výskytu až o 36%.
Přírodní zdroj: ořísky, ryby, obilniny

Vitamín C je pro zdravé oči a zrak mimořádně důležitý, je doporučován pro širokou plejádu očních vad a problémů – šedý zákal, zelený zákal, makulární degenerace, odtržení sklivce a různé záněty oka.
Přírodní zdroj: papája, brokolice, paprika, květák, jahody, citron, pomeranče, kiwi

Lutein a Zeaxantin jsou velmi účinné a důležité antioxidanty, které chrání proti volným radikálům, filtrují škodlivé barevné záření a posilují sítnici a její buňky citlivé na světlo. Zeaxantin také působí proti oxidaci oční čočky.
Přírodní zdroj: růžičková kapusta, listová zelená zelenina (např. špenát)

Vitamín A je nezbytný pro ostré vidění v noci.
Přírodní zdroj: vnitřnosti (játra), mrkev, dýně, špenát, obilniny

Zpět na seznam aktualit




Copyright © 2019 Dobré oči [Institut pro lepší zrak]    -    Detoxy.cz Obchodní podmínky
Ochrana osobních údajů
CMS - WebCore

Prohlášení: Informace obsažené na těchto stránkách jsou poskytovány s cílem šíření osvěty o zdravém životním stylu. Autor není lékař ani jiný zdravotní pracovník. Informace
nemají za cíl nahradit doporučení Vašeho lékaře, nejsou určeny k diagnóze ani léčení zdravotních problémů a nemocí ve smyslu zákona.
Máte-li zdravotní problémy, kontaktujte odborný zdravotní personál.

Údaje o společnosti: Mgr. Tomáš Brouček, Milčice 13, 387 16 Kraselov, IČ 76403122, DIČ CZ6803150816

x

Co jsou Cookies

Cookies jsou krátké textové soubory vytvářené webovým serverem a ukládané v počítači prostřednictvím prohlížeče. Když se později vrátíte na stejný web, prohlížeč pošle uloženou cookie zpět a server tak získá všechny informace, které si u vás předtím uložil.

K čemu jsou Cookies dobré

Princip cookies umožňuje odlišit jednotlivé uživatele a uložit si o něm konkrétní údaje. Např. právě díky cookie ví příslušný server, jaké nastavení jazyka jste si při minulé návštěvě vybrali či jaké vám má předvyplnit přihlašovací jméno do formuláře (pamatuje si ho z minulé návštěvy). Cookies tedy usnadňují personalizaci. Na principu cookies pracují také různé statistiky a další měřící systémy, které si do cookie ukládají identifikátor návštěvníka, čas a zdroj návštěvy a další informace. Tyto údaje na dalších stránkách načítají a doplňují a mohou tak sledovat chování uživatele na stránkách. Cookies jsou tedy kritickou podmínkou pro funkční webovou analytiku, tedy aby provozovatel webu věděl, jak se chovají jeho návštěvníci a mohl jim na základě toho nabídnout lepší a personalizované služby. Cookies se také používají k uložení potvrzení, že je uživatel přihlášený (např. do e-shopu, do administrace, na sociální síti apod.). Zde mluvíme o tzv. autentizační cookie. Bez ní by server nevěděl, že už přihlášení a ověření uživatele proběhlo a vyžadoval je při návštěvě každé další stránky.

Něco za něco

Cookies tedy přinášejí pro uživatele určité výhody, oproti tomu však stojí fakt, že se do určité míry ztrácí anonymita. Moderní prohlížeče umožňují ukládání cookies vypnout, uživatel tím však přijde o výše zmíněné výhody. Cookies je také možné v prohlížeči smazat. Tuto možnost naleznete v nastavení prohlížeče. K čemu používám Cookies na webech Dobreoci.cz a Detoxy.cz Na svých webových stránkách používám cookies pro následující funkce:

  • webová analytika (AdWords, Sklik, Google Analytics) abych věděl, kolik návštěvníku přišlo na mé stránky, o co se zajímali, jaké podstránky navštívili a podobně
  • uložení informací, které umožní neobtěžovat například opakovaně zobrazovanými vyskakovacími okny
  • ukládání informací v rámci nákupního procesu